𝗪𝗛𝗢 𝗿𝗶𝗰𝗵𝘁𝗹𝗶𝗷𝗻 𝘃𝗼𝗼𝗿 𝗻𝗶𝗲𝘁 -𝗰𝗵𝗶𝗿𝘂𝗿𝗴𝗶𝘀𝗰𝗵𝗲 𝗶𝗻𝘁𝗲𝗿𝘃𝗲𝗻𝘁𝗶𝗲𝘀 𝘃𝗼𝗼𝗿 𝗰𝗵𝗿𝗼𝗻𝗶𝘀𝗰𝗵𝗲 𝗹𝗮𝗴𝗲 𝗿𝘂𝗴𝗽𝗶𝗷𝗻.
Deze richtlijn is gepubliceerd door de WHO omdat chronische lage rugpijn een wereldwijd gezondheidsprobleem is, en omdat er tot nu toe nog geen richtlijn was gepubliceerd die ook oudere mensen en verschillende omstandigheden in verschillende delen van de wereld in overweging nam. Ondanks de vooruitgang in behandelingen stijgt nog steeds het aantal mensen dat lijdt aan lage rugpijn wereldwijd, en de kosten stijgen mee. Tevens blijft er een grote variatie aan behandelingen bestaan en ook zorg die niet evidence based is, mede door gaten in de kennis van zorgverleners.
Het doel van deze richtlijn is om op bewijs gebaseerde aanbevelingen te verstrekken over niet-chirurgische interventies voor chronische primaire lage rugpijn (CPLBP) bij volwassenen, inclusief ouderen met de bedoeling om de zorg te verbeteren.
De doelgroep bestaat uit gezondheidswerkers van alle disciplines die werkzaam zijn in de eerstelijns- en gemeenschapszorginstellingen.
De richtlijn geeft vervolgens als aanbeveling over verschillende interventies die van toepassing kunnen zijn in de meeste omstandigheden, zoals educatie, fysieke interventies, psychologische interventies en medicijnen. In de groep fysieke interventies staat naast o.a. oefentherapie en massage ook spinal manipulative therapie als aanbevolen interventie genoemd, terwijl tractie, ultrasound, TENS en lumbale braces ontraden worden.
Dat SMT in de richtlijn als interventie aanbevolen wordt kunnen we mede toeschrijven aan de inspanningen van Sidney Rubinstein en Annemarie de Zoete, die hard gewerkt hebben aan de wetenschappelijke onderbouwing van SMT, Sidney als leider van de manuele behandelingen (massage, SMT en tractie) en Annemarie als hoofd van de review voor SMT. Bekijk hier het artikel dat gebruikt is voor de richtlijn.
Bekijk hier de richtlijn.