Sportchiropractie: niet meer weg te denken uit de topsport

Interview met Maarten Tielen – Sportchiropractor

Geschreven door Joyce Goverde

Waarom koos je ervoor om chiropractor te worden?

Ik was student fysiotherapie en kwam zelf met rugklachten bij een chiropractor terecht. De reguliere zorg en fysiotherapie kon niets voor mij betekenen. Deze chiropractor opende mijn ogen, ik had door zijn behandelingen meteen verlichting. Hij deed grondig onderzoek en vroeg röntgenfoto’s aan via de huisarts. Ik was onder de indruk: deze man had zoveel kennis en vaardigheden in huis! Ik wilde dit ook kunnen en weten. Chiropractie: dát is wat ik wilde gaan doen.

Specialisatie Sportchiropractie

Na mijn opleiding CIOS, tijdens de studies fysiotherapie en chiropractie, had sport altijd mijn aandacht en wilde ik het liefste met sporters werken. Ik studeerde verder en heb mezelf gespecialiseerd tot sportchiropractor.  Het verschil? Als sportchiropractor kijken we verder dan de wervelkolom, we kijken naar de hele keten van het bewegingsapparaat en combineren dit met vele myofasciale (spiertechnieken) en oefeningen.   

Wat maakt sportchiropractie voor jou anders?

Ik vind het interessant en uitdagend om met professionele topsporters zoals wielrenners en olympische sporters te werken. Deze atleten zijn heel bewust bezig met voeding en hun lichaam. Het zijn ontzettend gemotiveerde patiënten, want er is veel belang bij dat ze kunnen blijven trainen en zo snel mogelijk van een blessure afzijn. Topsport heeft typische andere klachten, oorzaken en blessures die je niet vaak tegenkomt bij reguliere patiënten met rug- nek en hoofdpijnklachten, welke we vaak zien in de praktijk. Vaak is het zo bij sporters dat ze eerst andere (para)medici hebben gezien die vervolgens de oorzaak van het probleem niet kunnen vinden, waardoor de blessure weer terugkomt of blijft. Als sportchiropractor heb je goede diagnostische kennis over blessures en onderliggende pathologie en goede tools en technieken die andere paramedici niet altijd kunnen gebruiken om de oorzaak van de blessure aan te pakken en de sporter klachtenvrij te maken en houden.  

Wat is jouw mooiste succesverhaal als sportchiropractor?  

De oproep van de wielerploeg Jumbo-Visma vorig jaar. Ik had vakantie met mijn gezin en kreeg ineens een telefoontje van de ploeg, met de vraag of ik zo snel mogelijk naar Tignes (Frankrijk – hoogtestage) kon komen, voor Primož Roglič, dé grote favoriet om de Tour de France te winnen. Deze profwielrenner had een forse blessure na een val, 10 dagen voor de start van de tour. Een mooie uitdaging voor mij als sportchiropractor, dus ik ben met gezin naar Tignes afgereisd. Primož moest de week erna beter zijn. In combinatie met medisch overleg met de ploegarts, zorgde ik ervoor dat hij effectief behandeld werd. Uiteindelijk is het goed gekomen: Primož heeft op de 4e dag zelfs de etappeoverwinning behaald in de Tour de France! Later heeft hij tot de voorlaatste dag in het geel (de leiderstrui) gereden. Jammer genoeg verloor hij te veel tijd op de laatste dag, anders was hij zelfs de tourwinnaar geweest! Ik kijk terug op een gave klus: het was geweldig om voor deze topsporter op dat moment zo veel te kunnen betekenen, zodat hij toch zijn volle potentiaal kon halen en daarmee zijn droom kon verwezenlijken.

Uit het werken met topsporters haal ik mijn werkplezier. Ik heb meerdere olympische sporters in mijn praktijk, die actief zijn in uiteenlopende sporten, zoals wielrennen, triatlon en mountainbike. Inmiddels werk ik ook een paar jaar samen met Tom Dumoulin. Om te werken met sportprofessionals als deze, is echt een jongensdroom die uitgekomen is!   

Het mooiste aan je beroep?

De veelzijdigheid. Want er zijn meerdere facetten die me fascineren aan mijn beroep als sportchiropractor. Bijvoorbeeld de hoge sportprestaties bij topsporters en het intensief samenwerken in de aanloop naar een olympische medaille of het winnen van de Tour de France. En in de dagelijkse praktijk naast de topsport, ook het werken met de recreant. Bijvoorbeeld een sporter die door langdurige klachten het plezier verloren heeft in zijn sport en vervolgens deze persoon te kunnen begeleiden, zodat hij tóch weer kan gaan sporten. Mensen vragen door de vele topsport verhalen weleens of ik ook ‘gewone’ patiënten behandel, ja natuurlijk! Juist door mijn ervaring met topsporters komen er steeds meer recreatieve wielrenners en sporters naar mijn praktijk: passievolle mensen. Wanneer zij hun sport niet meer hun kunnen uitoefenen, is dat voor hen een groot gemis. Superfijn dat ik juist al die mensen ook snel kan helpen met mijn kennis en ervaring vanuit de topsport.

De toekomst? Meer sportchiropractie in de topsport!

Sportchiropractie is al lang niet meer weg te denken uit de topsport. En naar mijn mening is het belangrijk dat er meer goede sportchiropractoren bijkomen in het topsportsegment, juist omdat wij met onze extra kennis en ervaring veel voor (top)sporters kunnen beteken. Ik hoop dat sportbonden, wielerploegen en grote voetbalclubs - net als in andere landen - steeds meer inzien dat wij met onze specialisatie een belangrijke aanvulling zijn. Want wij bieden extra kennis aan de sportarts en aanvullende/complementerende tools aan de fysiotherapeut. Met zijn drieën: een solide team voor een (top)sporter.

Ben je zelf ook sportief?

Ja, vanuit het CIOS deed ik verschillende sporten, maar sinds de vele wielrenners die mijn praktijk bezoeken, ben ik zelf gaan ook wielrennen. Ik wilde voelen wat zij voelen als ze trainen (en soms vallen). Inmiddels ben ik besmet met het wielervirus, ik ben niet meer van de fiets af te slaan! Met onze praktijk zijn we ook sportief. We hebben twee jaar geleden samen met mijn collega’s de IronMan gedaan, ieder één onderdeel en ik de 180km fietsen.

Maarten Tielen

Maarten Tielen

Meer weten over sportchiropractie?

Bent u na dit verhaal nieuwsgierig geworden en wilt u meer weten over sportchiropractie?

Vorige
Vorige

Sten Hofstad-MoveWell

Volgende
Volgende

Chiropractie en profvoetbal hand in hand: een gesprek met Kees van Wonderen en Jan Geert Wagenaar